We designed an incubator space for MIT, known as “The Engine”. It is a joint collaboration between MIT and Cambridge Innovation Center (CIC), and provides an incubator space for new startups working on scientific and technological innovations.

The Engine occupies the second through fourth floors and includes office space, meeting areas, a café and a one pass clean air wet lab area taking up the entire fourth floor. The space was designed with an open ceiling concept, leaving the MEP/FP systems exposed.

One of the project challenges was that building had a wooden frame. For our mechanical team, this meant designing an unconventional system where the return air was ducted and all of the AC units were heat pumps.

We also worked closely with a structural engineer and the City of Cambridge on the design of the laboratory space. We used stainless steel ductwork for the lab’s exhaust, ensuring that the metal would not corrode. We also designed custom mechanical details for soldering benches and provided extra CFM to ensure the lab space was kept to a comfortable temperature.

Successfully completing the project has provided a space for tech founders to begin building the next generation of revolutionary companies.